Friday, May 8, 2009

Cioara şchioapă

Cartea este inpirată de un fapt real: cioara respectivă chiar există şi chiar este şchioapă. Am vazut-o în realitate în vârful unui stâlp de gard la Marcona. Ţinea în ghearele singurului picior o nucă pe care încerca să o spargă cu ciocul.
Restul e închipuire!
Si memorie! Multă şi inutilă memorie!
O cioară trăieşte nedrept de mult, în comparaţie cu omul! Sute de ani. Vede multe, memorează multe, numai că memoria ei arată ca o magazie plină de vechituri care nu mai trebuie nimănui şi sunt amestecate în cea mai exemplara dezordine.

,,...bunicul lui Haralambie, când îşi simţise sfârşitul venind, îl chemase pe tatăl lui Haralambie la el şi îi spusese, iar acesta, la randul lui simţindu-şi şi el după un timp sfârşitul, l-a chemat pe Haralambie şi i-a spus acelaşi lucru: fiule, nu-ţi las ca zestre decât o cioară şchioapă, uite-o colo pe gardul ăla, încearcă să spargă o nucă cu ciocul.’’

(Cioara şchioapă - Editura Pandora M- 1998)

3 comments:

Anonymous said...

Am citit cu atata insetare cartea si nu o data, nu de doua ori, ci de trei ori si asta nu pentru ca nu am inteles-o ci pentru ca am adorat fiecare propozitie si am incercat sa mi le intiparesc pe toate. A doua oara cand am citit-o am pornit-o cu creionul in mana, cand am ajuns la final am observat ca intreaga carte ajunsese o schita plina de pasta cenusie. A treia carte am citit-o incet, ca atunci cand bei dintr-o cana cu ceai fierbinte. Apoi am cumparat trei carti si le-am facut cadou prietenilor mei dragi, una a ajuns la Bucuresti, alta a ajuns in europa si alta in piatra neamt.
Nu am mai citit nicio alta carte din ce ati scris, pentru ca am refuzat categoric, poate sunt limitata insa mi-ar fi teama ca o alta carte scrisa de dvs sa imi placa mai putin, ar sterge "Cioara schioapa" si ar lasa-o fara pene.

Anonymous said...

"a treia oara" am vrut sa spun

Lavana said...

Interesant.Felicitari !
Am inteles de la Ozo ca urmeaza sa panotati expozitia noastra,a iesenilor.Ati stabilit o data anume? As trimite si eu prietenii din Targoviste la vizionare.
Sa aveti un an bun!