Friday, December 5, 2008

O iubesc enorm








Un personaj, cel mai probabil numit Gogu, a murit, dar el nu ştie de asta. Aşadar, îsi trăieşte în continuare viaţa eveniment cu eveniment, amintire cu amintire, visând să-şi îndeplinească visul dintotdeauna, acela de a ajunge cel mai mare scriitor de romane.
Uneori parcă are o bănuială de ceea ce se întâmplă cu el şi se întreabă dacă nu cumva el este chiar strigoiul care bântuie aiurea şi prin casele oamenilor şi bagă în sperieţi preotul satului şi pe poliţaiul comunal.
Prin urmare el scrie în romanul de faţă mai multe romane dintre care cel mai important se pare acela numit ,,Un bărbat bătut de nevastă’’.
Cartea se vrea a fi o parodie la adresa romanului ca gen literar, la adresa poeziei moderniste, la adresa căsniciei, în general la tot ce ne aduce viaţa în faţă.


,,Unele păţanii, Domnule Judecător, sunt de-a dreptul comice. Mi-aduc aminte că, într-o zi, mai demult, tocmai tăiasem o găină. Ea, nevastă-mea, o jumulea de pene. Din vorbă în vorbă, ca să zic aşa, ne-am luat la ceartă. Ea, muiere aprigă, eu eram tânăr, mă rog! Şi, cum stăteam aşa, m-am pomenit că începe să mă bată cu găina în cap. Hai să zic, nu era cine ştie ce, ca să zic aşa! Fiecare face în casa lui ce vrea, se mai bate, se mai ceartă, trece timpul. Dar să nu te ştie toată lumea, că nu e frumos! Nu faptul că îmi dăduse cu găina în cap mă întrista cel mai tare, dar a sărit pipota din găina pe fereastră, că era deschisă. A venit vecinul şi a bătut la uşă, ca să zic aşa. Vecine, zice el, uite, ţi-a sărit pipota pe fereastră şi am venit să ţi-o aduc.’’



( O iubesc enorm, Domnule Judecător – Editura Paralela 45- 2009)




















1 comment:

Blogu'lu oZo said...

Da Dom' Profesor... 2 şi 5 sunt preferatele mele. Aveţi o mare problemă care se numeşte Photoshop. Deocamdată!...
Felicitări.